Covid-19 accelerator voor digitale transformatie
Covid-19 accelerator voor digitale transformatie
De coronapandemie versnelde de digitale transformatie niet enkel voor bedrijven, ook overheden dienden plots een versnelling hoger te schakelen. Zo verwachten burgers dat de openbare diensten waarop ze beroep doen, mee zijn met hun tijd.
Volgens Pierre Barnabé hoeven we digitalisering niet enkel als een uitdaging te zien, maar ook als een opportuniteit om andere problemen, zoals de CO2-uitstoot, aan te pakken. Barnabé is hoofd Public Sector & Defense bij Atos en leidt ook de Big Data & Security Division. Hij geeft zijn visie op de crisis en bespreekt hoe Vlaanderen zich kan voorbereiden op een ‘nieuw normaal’.
Pierre Barnabé,
Head Public Sector & Defense and Big Data & Security Division at Atos
We hebben een bijzonder vreemd jaar achter de rug. Hoe gaat Atos om met de huidige situatie? En is de aanpassing naar de nieuwe manier van werken vlot verlopen?
“Het is voor iedereen een erg uitdagende tijd. Uitdagend voor onze teams, omdat we plots op een andere manier moeten samenwerken. Uitdagend voor onze partners en klanten die een antwoord moeten vinden op de meest globale sanitaire crisis ooit. En nu staan we wellicht voor een periode van economische onrust. Maar ook op moeilijke momenten zie je heel wat positieve dingen gebeuren. We zagen, soms onverwacht, veel creativiteit in de manier waarop mensen samenwerken.”
“Ik ben ook echt onder de indruk van de veerkracht van de teams binnen Atos. Zij slagen er in om overheden, academische instellingen, wetenschappers, partners, gezondheidsinstanties en Atos-experts samen te brengen. In België is ‘Hello Belgium’ zo’n huzarenstukje geweest. Tien miljoen burgers kregen in enkele weken tijd op een veilige manier toegang tot een online service om een gratis treinpas aan te vragen.”
“Maar de crisis is natuurlijk ook een soort wake-up call. Iedereen wordt geconfronteerd met hoe globaal en snel de wereld geworden is. Data is de enige manier om ons aan te passen.”
Wat is de impact van de coronacrisis op de publieke sector?
“De voorbije maanden veroorzaakten zeker disruptie, maar waren daarnaast ook een versnellende factor voor digitale transformatie. We hebben al heel lang geen crisis meer gezien die zo globaal, dramatisch en ongewoon is als deze pandemie. En eigenlijk zijn we pas vertrokken op onze reis naar een nieuw normaal.”
“Openbare instanties kunnen het gevoel hebben dat ze voor een zware opdracht staan: beperkte budgetten, ontregelde mensen en processen en oude systemen die vaak een obstakel vormen. Daarentegen verwachten burgers en bedrijven overheidssteun die veerkracht garandeert en economisch herstel in gang zet om zo aan een veilige en duurzame toekomst te bouwen.”
“Als we een overzicht maken van alle digitale trends die deze nieuwe wereld vormgeven, dan blijkt de burger telkens weer de drijfveer te zijn. De meeste ontwikkelingen zijn door de crisis bovendien in een stroomversnelling terechtgekomen.”

Datagestuurde overheidsdiensten

Impact van duurzame doelstellingen en beleid moet meetbaar zijn

Nieuwe digitale democratie

Digitaal domineert. Noodzakelijk om gewapend te zijn tegen cyberdefensie- en oorlog

Digitaal vindt evenwicht terug tussen toezicht en vrijheid met een grotere vraag naar beide

Digitaal stelt overheden in staat om te gaan met een globale crisis in een globale wereld
Een trend die bij iedereen op de agenda lijkt te staan, is decarbonisatie?
“Decarbonisatie is inderdaad belangrijker dan ooit. We merken bij politici, organisaties en bedrijven dat de druk om de CO2-uitstoot nu terug te schroeven, toeneemt. Als je ziet hoe sterk de emissie van schadelijke stoffen tijdens de huidige crisis is teruggevallen, dan beseffen we dat het echt wel mogelijk is om hier iets aan te doen. Steeds meer regeringen leggen in het kader van de Climate Ambition Alliance tegen 2050 klimaatneutrale doestellingen vast.”
Hoe pakt Atos dit aan?
“Wij streven ernaar om al tegen 2035 een nuluitstoot te bereiken. Dat is 15 jaar eerder dan de ambitieuze doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs. We geloven dat decarbonisatie de grootste toegevoegde waarde van digitalisering is en daarom een belangrijk onderdeel moet zijn van de digitale agenda van overheden, waaronder ook de Vlaamse.”
We staan voor heel wat gigantische uitdagingen, maar er zijn ook enorme opportuniteiten. Hoe ziet u dit voor Vlaanderen?
“Vlaanderen zit volop in een digitale transformatie en heeft de ambitie om bij de wereldtop te horen. Het is geweldig dat we bij overheden op centraal en lokaal niveau de wil zien om niet enkel digitaal te denken, maar ook om echt digitaal te zijn. Nieuwe digitale technologieën zoals cybersecurity, cloud, artificiële intelligentie, supercomputing en vooral data spelen een sleutelrol om burgers te engageren, bedrijven te ondersteunen en openbare diensten uit te breiden.”
Auteur: Pierre Barnabé, Head Public Sector & Defense and Big Data & Security Division at Atos