De stad Auch

De stad Auch

De Franse stad Auch, gelegen in het departement Gers, had relevante gegevens nodig waarmee zij de zomerhitte in de stad kon verminderen. Want dat is in het zuiden van Frankrijk een groot probleem. Toen de stad ons hiervoor contacteerde, besloten we om een oplossing op maat te ontwikkelen om specifieke locaties te monitoren waar de hitte voor de grootste last zorgt. Daarnaast zouden we ook stadsgedeelten in kaart te brengen waar er weinig tot geen groenvoorziening is.

Waarom doen we dit? Het doel is om tot substantiële CO2-reducties te komen, de hitte in de stad te verminderen en een bijdrage te leveren aan een betere levenskwaliteit voor de inwoners.

De uitdaging

Veel regio’s moeten vandaag de dag rekening houden met verplichtingen die worden opgelegd door hogere overheden of maatschappelijke organisaties zoals ngo’s. Hierbij worden gemeenschappen met een beleid gericht op duurzaamheid beloond en krijgen regio’s die dit nalaten financiële sancties.

Ongeacht hoe overheden dit beleid stimuleren, hebben alle regio’s een er economisch belang bij een aantal van hun lokale milieuproblemen aan te pakken om zo nieuwe inkomsten te genereren.

Het bestuur van Auch monitorde al het eigen beleid op vlak van groei, oververhitting en herbeplanting, maar dat was een grote investering vnan geld en middelen. Atos ontwikkelde een oplossing die niet alleen de kosten reduceert maar ook een efficiënte en optimale monitoring garandeert.

De oplossing

Onze oplossing maakt de monitoring van ‘hot spots’ en de aanwezigheid van groen in de hele stad met één tool mogelijk. Atos heeft een totaaloplossing ontwikkeld (applicatie-as-a-service of een integratie in het klantinformatiesysteem). waarop lokale besturen hun duurzaamheidsbeleid kunnen baseren en hen de mogelijkheid biedt om de effecten op langere termijn te monitoren.

Onze tool is een SaaS-oplossing die via een gewone browser toegankelijk is vanop elk apparaat en/of via gestandaardiseerde datastromen binnen klantinformatiesystemen. In beide gevallen wordt dezelfde oplossing ingezet.

Businessvoordelen

Met deze oplossing heeft de stad Auch toegang tot een structureel instrument dat haar helpt om prioriteiten te leggen op vlak van herbeplantingen, en zo de de temperatuur in de stad te verlagen op een zo efficiënte en kosteneffectieve mogelijke manier.

Dit dient ook een politiek doel. Zo willen de gemeentelijke autoriteiten zichtbaar maken welke maatregelen zij treffen om te voorkomen dat de temperatuur op sommige plaatsen in de stad in de zomer te hoog oploopt zodat dit voor inwoners niet langer dragelijk is en waarbij alternatieven zoals het continue gebruik van airconditioning leidt tot een enorme stijging van de energieconsumptie.

Met deze investering in een specifieke tool en concrete maatregelen om de temperatuur in de stad te verlagen, voldoet de stad Auch aan één van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.