The sky is the limit: de opmars van de cloud als motor van innovatie

Cloud We deliver...

The sky is the limit: de opmars van de cloud als motor van innovatie

De wereld verandert in een hoog tempo. Zowel in de publieke als de private sector maken organisaties gretig gebruik van cloudoplossingen om digitale transformatie te versnellen. De cloud is een ideaal platform om te innoveren en snel toegang te krijgen tot de nieuwste technologische oplossingen. Een blik op de statistieken maakt duidelijk waarom de cloud essentieel is voor iedereen die het vizier op de toekomst richt.

De meerderheid van de bedrijven heeft wel begrepen dat ze over een cloudstrategie moeten beschikken. Door de uitbraak van COVID-19 kwam de digitale transformatie in een stroomversnelling terecht. Heel wat medewerkers dienden noodgedwongen op telewerk over te schakelen. Nieuwe technologieën waren nodig om samen te werken. De cloud bood bedrijven de mogelijkheid zich voldoende snel aan te passen aan de nieuwe realiteit en de continuïteit van hun belangrijkste activiteiten te verzekeren.

Intussen vond de cloud ook de ingang naar de publieke sector. De cloud biedt immers veel voordelen die zowel voor bedrijven als voor openbare instanties erg aantrekkelijk zijn:

• Een cloudomgeving is heel flexibel en kostefficiënt: organisaties hoeven alleen te betalen voor wat ze echt verbruiken.

• De productiviteit stijgt dankzij de ontwikkeling van applicaties via DevOps. Daardoor zijn organisaties in staat om snel te innoveren en concreet aan de behoeften van klanten of burgers te beantwoorden.

• Dankzij de cloud groeit een ecosysteem met innovatieve technologieën en vaardigheden die organisaties mogelijkheden bieden om elk op hun eigen manier het verschil te maken.

De cloud in cijfers

Cloudtechnologie evolueert razendsnel en het eindpunt is nog lang niet bereikt. Statistieken maken dit duidelijk:

In 2025 zullen we wereldwijd voor maar liefst 175 zettabytes (ZB) aan data creëren. Daarvan zal 49% in publieke cloudomgevingen bewaard worden.

Cloudoplossingen zijn duurzaam: ze verminderen energieverbruik met 84% in vergelijking met on-premises infrastructuur.

Bijna 6 op 10 organisaties verwachten dat hun cloudverbruik door COVID-19 hoger zal uitvallen dan gepland.

Cloud & Enterprise Software

69% van de Vlaamse bedrijven gebruikt vandaag al één of meer cloud-oplossingen.

Vooral bij overheidsinstellingen heeft cloud computing nog een duidelijke groeimarge: amper 7% van deze organisaties transformeerde naar de cloud.

De cloud is een belangrijke factor bij het versnellen van innovatie. Denk maar aan Smart City-toepassingen waarbij enorme hoeveelheden data gedeeld worden. Zo was het dankzij de cloud tijdens de coronapandemie mogelijk om in slechts enkele weken tijd een platform uit te rollen voor ‘Hello Belgium’, een gratis treinpas die de federale overheid en de NMBS aan liefst tien miljoen Belgen aanboden.

Om snel te kunnen schakelen en optimaal tegemoet te komen aan de behoeften van burgers, is het voor de publieke sector nodig de voordelen van de cloud te ontdekken.

Atos OneCloud

In deze context lanceerde Atos het unieke initiatief Atos OneCloud: een one-stop shop met als doelstelling de migratie van klanten naar de cloud proactief te versnellen. Atos gelooft niet in één juiste strategie. Daarom biedt het onder de koepel Atos OneCloud alle mogelijke oplossingen aan. Op die manier is het bedrijf een centraal aanspreekpunt over het volledige cloudtransformatie traject: van visie tot implementatie.

Hiervoor doet Atos beroep op een indrukwekkend ecosysteem met de meest toonaangevende providers van cloudservices zoals Amazon Web Services, Dell Technologies (inclusief Dell EMC and VMware), Google Cloud, IBM – Red Hat, Microsoft Azure, SAP, ServiceNow and Salesforce.

Atos OneCloud is gebaseerd op tien belangrijke pijlers:

Sectorspecifiek advies zorgt voor een aanpak op maat van iedere klant.

Een multi-cloud benadering garandeert interoperabiliteit.

Standaardisering en automatisering.

De nieuwste generatie private & onafhankelijke cloud verzekert een vlotte migratie zonder compliance en security uit het oog te verliezen.

Ontwikkeling en modernisering van applicaties om bedrijfskritieke toepassingen sneller naar de markt te brengen.

Artificiële Intelligentie & Machine Learning creëren nieuwe mogelijkheden.

Toonaangevende Bare Metal-oplossingen ondersteunen niet-virtuele bedrijfskritische applicaties naast de cloud.

Cloud Edge & Far Edge-oplossingen in combinatie met de nieuwe 5G-connectiviteit.

Cybersecurity oplossingen anticiperen op potentiële dreigingen.

Vermindering van de CO2-uitstoot via de cloudinfrastructuur, data en applicaties.

Om dit allemaal mogelijk te maken, investeert Atos de komende vijf jaar maar liefst twee miljard euro. Dat geld gaat naar R&D en acquisities, maar dient ook om de huidige pool van experts te vergroten – vandaag telt Atos ruim 7.000 cloudexperts, 30.000 applicatie-experts en 10.000 datacenter- en netwerkexperts.

Share This:FacebookTwitterLinkedIn